Hoppsan, det var visst fredag idag…

Så tankspridd är jag att jag inte märker att det är fredag, förrän jag kommer hem. Heja Emilia. Men det kanske är helt tillåtet?

Slutade redan kl. 14 för det är FREDAG, men ändå glömde jag det… men kom hem bara för en stund sedan. Jag blev i Ekenäs för att träffa två av världens härligaste småflickor och deras mamma. Fick också hålla i deras nya minsting. Pluttis<3 Vi var i pulkabacken i ett par timmar och jag kan säga er, det finns få saker som så snabbt får mig på bra humör som att umgås med barn. Speciellt dessa två små tjejer. Ler ända till öronen och busar i snön och vill att jag ska dra båda två i varsin pulka. Alltså hur kan man inte bli glad? Världen kändes så mycket bättre när det fanns små busande filurer i närheten.

I skolan har vi fortfarande tråkämnen på schemat. Väntar så otroligt mycket på IA-perioden! Men i studietekniken har vi fått en intressant uppgift. Jag ska skriva ett brev till Jean-Jaques Rousseau, om ett textutdrag ur ”Émile, ou de l’éducation” …här var det sofistikerat och allmänbildande… Det handlar alltså om uppfostran.

Enligt Wikipedia:

”Émile eller om uppfostran (fransk originaltitel Émile ou de l’éducation) är ett halvfiktivt verk författat av den franska upplysningsfilosofen Jean Jacques Rousseau och utgivet år 1762.

Rousseau försökte i och med Émile utmana den traditionella synen på barnuppfostran och utbildning. Barn sågs tidigare som små, ofärdiga vuxna i miniatyr och uppfostran och utbildning syftade till att forma barnen till avbilder av sina föräldrar. I Émile ses barndomen istället som ett oskyldigt naturtillstånd. Boken handlar om en ung man, Émile, som växer upp utan sina föräldrar och uppfostras och undervisas i stället av en privatlärare, Rousseau själv. Han blir inte uppfostrad till att ha en särskild religion, vanor eller fördomar.

Rousseau försöker visa skillnaden mellan två olika sorts uppfostran, och hur den utvecklar dess lärjungar. Den ena, traditionell uppfostran, kunde jämföras med en bonde och hans son. Sonen gör precis som han blir åtsagd av fadern, lär sig vanorna och utför dem resten av sitt liv. Helt utan att själv ställa sig någon tanke som skulle kunna utveckla sin kunskap. Den andra uppfostran gick ut på att lärjungen fick lära av naturen och kunde utveckla sitt individuella tänkande. Helt utan påtryckning av den andra något auktoritära ledarskapsstilen. Rousseau önskade således att varje människa skulle få möjligheten att bilda sin egen uppfattning.

Även synen på manlig och kvinnlig uppfostran skulle särskiljas. Mannen sågs som kvinnans överhuvud, men dock inte helt utan att vara på sin vakt. Han skulle passa sig för kvinnans lättsinne och inte låta sig luras av hennes fagra gestalt. Kvinnan i sin tur skulle inte låta sig fördummas och foga sig i allt, utan Rousseau uppmuntrade allas intelligens. Flickor skulle dock inte uppmuntras till att bli fritt tänkande varelser, utan deras lekar och sysselsättningar ska ideligen avbrytas, deras tankar ska inte få utvecklas fritt utan flickor ska bli vana att formas av andra människors önskningar. Flickors uppfostran ska syfta till att flickorna ska bli följsamma, gladlynta och anpassningsbara. Hennes vilja ska tidigt böjas efter föräldrarnas vilja såsom sedan hennes vilja ska böjas efter hennes blivande makes.

Jag ska skriva ett brev och berätta för honom vad jag anser om hans idéer. Vissa saker håller jag helt med om, han har en del bra pointer, medan andra saker bara är idiotiska. Fast det här är ju inte direkt från en modern tid, but still…

Så det är vad jag håller på med! Imorgon kväll är jag barnvakt, men annars har jag en ledig helg och jag tror jag ska läsa klart Hobbiten (som är en sjukt bra bok, lättare att läsa än Sagan om ringen).

tumblr_llcmmxRZS21qdylkpo1_500_large

We Heart It.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s